Взяти участь у проекті
Енциклопедія

Постаті Музика

Утьосов Леонід Осипович (1895 - 1982)
Утьосов Леонід Осипович (1895 - 1982)

Утьосов Леонід Осипович (1895 - 1982)

Радянський артист естради, співак, кіноактор.

Місце народження – Одеса.

Вчився в комерційному училищі, паралельно брав уроки музики. Деякий час був гімнастом у бродячому цирку. З 1912 року виступав у Кременчуцькому театрі мініатюр; тоді ж взяв собі псевдонім Леонід Утьосов. З 1913 року працює у Одесі у театрах: Великий Рішельєвський, Малий Рішельєвський, Херсонський театр мініатюр, пересувний театр мініатюр «Мозаїка». З 1917 року працює у Москві та Петрограді (Ленінграді). У 1928-1929 роках заснував джаз-оркестр. У 1929 році оркестр дав перший концерт під назвою «Теа-джаз». Це відбулося у ленінградському Малому оперному театрі.

Фільмографія:
1919 — Лейтенант Шмідт — борець за волю (рос.Лейтенант Шмидт — борец за свободу)
1923 — Торговельний дім «Антанта і К» (рос.Торговый дом «Антанта и К»)
1926 — Кар'єра Спірьки Шпандиря (рос.Карьера Спирьки Шпандыря)
1928 — Чужі (рос.Чужие)
1934 — Веселі хлопці (рос.Весёлые ребята)
1940 — Концерт на екрані (рос.Концерт на экране)
1942 — Концерт фронтові (рос.Концерт фронту)
1954 — Веселі зірки (рос.Весёлые звёзды)
1963 — Мелодії Дунаєвського (рос.Мелодии Дунаевского)